Kitaransoittaja metallifestareilla
Ihmisiä the Black Leaguen keikalla
Metallimusiikkia soittava kitaristi

Metallimusiikki

Metallimusiikki on raskasta rockia

Hevimusiikki tai metallimusiikki on raskassointista rockmusiikkia, jolle on ominaista esimerkiksi sähkökitaran särösoundi. Metallimusiikkia on kutsuttu yleisesti heavy metalliksi, mutta nykyisin heavy metallilla ja metallimusiikilla voidaan tarkoittaa hieman eri asioita. Nykyisin heavy metal tai hevimetalli viittaa ennen kaikkea 1970- ja 1980-lukujen melodisiin metalliyhtyeisiin. Monet kuitenkin saattavat käyttää näitä nimityksiä sekaisin. Metallimusiikille tyypillisiä soittimia ovat etenkin sähkökitara ja -basso, rummut ja joskus myös kosketinsoittimet. Metallimusiikille on usein tyypillisten sanoitusten synkät aiheet. Metallimusiikille on syntynyt myös useita erilaisia alalajeja ja se voidaankin jakaa edelleen esimerkiksi black metal-, power metal- tai glam metal -musiikkiin.

Metallimusiikki Suomessa on valtavan suosittua. Suomi onkin oikea metallimusiikin paratiisi, sillä suomalaiset rakastavat tätä musiikkisuuntausta ja Suomesta löytyy runsaasti metallimusiikkia soittavia yhtyeitä. Metallimusiikki on myös yksi Suomen vientituotteista.

Metallimusiikki Suomessa

Metallimusiikin alku Suomessa ei ollut kovin ruusuinen. Musiikkityyliin suhtauduttiin sen alkuaikoina nuivasti kunnes ensimmäinen varsinainen metallimusiikin buumi iski Suomeen maailmalta 1980-luvun lopussa. 1990-luvulle Suomessa kuultiin speed metallia kunnes ulkomaille alkoi syntyä metallimusiikin uusia alagenrejä ja ne rantautuivat Suomeenkin.

1990-luvun lopussa alkoi uusi suuri metallimusiikin buumi Suomessa ja tämän buumin sato on korjattavissa tänäkin päivänä. Suomeen alkoi tulla toinen toisensa jälkeen suuria metallimusiikin nimiä, joista osasta tuli maailmankuuluja. Moni miettiikin nykyään, miksi juuri suomalaiset ovat metallikansaa ja tuottavat niin loistavaa metallimusiikkia. Siihen ei kuitenkaan ole saatu tyhjentävää vastausta.

Metallimusiikkia soittava bändi
Bändi soittaa metallimusiikkia

Metallimusiikin piirteitä

Metallimusiikilla on usein muutamia tyypillisiä piirteitä. Metallimusiikin aiheet ovat usein melko synkkiä. Lisäksi metallimusiikin tyyli kapinana yleistä yhteiskuntajärjestystä vastaan on tyypillinen piirre tämän genren musiikille. Metallimusiikissa kuuluu myös tummuus, raskaus ja jopa depressiivisyys. Musiikki on usein hyvin mahtipontista. Äänekkäät sähkökitarat, tiheät basso- ja rumpuäänet, voimakas laulu ja ponnekkaat rytmit ovat genrelle ominaisia.

Eri metallibändit omaavat tietenkin myös oman tyylinsä. On kuitenkin melko tyypillistä, että jäsenien ulkonäkö ja itse show ovat hyvin teatraalisia ja mahtipontisia. Äänenvoimakkuudella on myös merkitystä. Suuri äänenvoimakkuus on tyypillistä metallimusiikille. Se tuo voimaa musiikkiin, mutta sillä on joidenkin osalta huonompikin puoli. Monien metallimuusikoiden kuulo on huonontunut konserttien korkean äänenvoimakkuuden vuoksi.

Metallimusiikki ja hard rock

Hard rock on kevyempää ja vähemmän hyökkäävää rockia kuin metallimusiikki. Hard rockia sanotaankin usein kevyeksi metallimusiikiksi. The Black League edustaa sekä hard rockia että heavy metallia. Suurin tekninen ero hard rockin ja metallimusiikin välillä on kuitenkin sointujärjestyksissä. Hard rockin sanoitukset voivat olla valtavirran rockin kaltaisia ja metallimusiikin sanoitukset taas synkempiä. Lisäksi heavy metallin piirteitä ovat bluesvetoisuuden tuoma raskaus ja hitaus.

Hevimusiikki ei kuitenkaan ole aina samankaltaista. Monet yhtyeet saattavat yhdistellä The Black Leaguen tavoin useita rock- tai metalligenrejä musiikissaan. Tällainen eri genrejen ja tyylien yhdisteleminen tekeekin monen yhtyen musiikista ainutlaatuista. Jotkut metallimusiikin bändeistä yhdistelevät jopa lähes kymmentä erilaista rockin tai metallimusiikin alalajia musiikissaan – ja joskus jopa joitain täysin muita musiikin genrejä.