Metallinbändin laulaja
Heavy metal bändin konsertti
Metallibändi soittaa konsertissa

Metallibändit

Vuosituhanteen vaihde toi suomalaiset metallibändit esiin

Suomalaiset bändit ovat olleet suosittuja sekä kotimaassa että ulkomailla jo pitkään. Usein sanotaankin, että Suomi on metallimusiikin luvattu maa, jossa metallimusiikilla on erityisen vahva asema. Varsinkin 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun alussa monet suomalaiset yhtyeet nousivat suureen suosioon myös ulkomailla. Sentenced oli yksi suosituimpia suomalaisia metalliyhtyeitä 1990-luvulla ja sen levyjä on myyty yli miljoona kappaletta. Kovinkaan moni suomalainen bändi ei ole yltänyt tämän tasoiseen levymyyntiin. Yhtye julkaisi yhteensä 8 albumia, joista varsinainen läpimurto albumi oli vuonna 1995 julkaistu Amok. Tämän jälkeen yhtyeen suosio nousi uudelle tasolle ja jatkui pitkästi vielä 2000-luvun puolelle.

Metallibändit tarjoavat raskaita soundeja, nopeita sooloja ja korkeatasoista soittamista. Heavy metal bändit tunnetaan usein virtuoosimaisesta soittamisesta ja monet maailman parhaat soittajat ovat nimenomaan metallimuusikkoja.

Heavy metal bändit ja The Black League

The Black League on Helsingissä perustettu metalliyhtye, joka vaikutti vuosituhanteen vaihteessa. Yhtye oli aktiivinen 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenenä ja teki yhteensä 5 albumia. Sittemmin bändi on lopettanut toimintansa ja yhtyeen jäsenet ovat siirtyneet muiden projektien pariin.

Yhtyeen laulajana toimi Taneli Jarva, joka oli ollut aikaisemmin Sentencedin laulajana ja basistina. Hän kuitenkin lähti yhtyeestä ja perusti sen jälkeen The Black Leaguen. Musiikkityyli pysyi pitkälti samanlaisena, mutta muuttui luonnollisesti hieman erilaiseksi. The Black Leaguen oli lähellä Sentencediä tyylillisesti, mutta toi siihen enemmän rockvaikutteita.

Metallibändin kitaransoittaja soittaa kitaraa
Ihmisiä hevimetallimusiikin konsertissa

Metallimusiikkiin keskittyvät festivaalit

Suomessa järjestetään joka vuosi useita festivaaleja, joista osa on keskittynyt pelkästään metallimusiikkiin. Tunnetuin metallifestivaali lienee Tuska, joka järjestetään joka kesä Helsingin Suviniemessä. Tuska järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998, jolloin se tunnettiin vielä nimellä Tuska Metal Fest. Vuosien saatossa se on nauttinut ihmisten suosiosta, sillä festivaaleilla käy nauttimassa metallista kymmenet tuhannet hevidiggarit.

Myös monet muut festivaalit keskittyvät metalliin. Koska metallimusiikki on niin suosittua Suomessa, yleisöä riittää katsomaan myös useammille festivaaleille. Yksi hyvä esimerkki on John Smith festivaali, joka järjestetään Keski-Suomessa Laukaan kunnassa. Siellä voit käydä katsomassa monia kansainvälisiä metalliyhtyeitä ja tietysti kotimaisia suosikkeja. John Smithissä on metallin lisäksi paljon rockmusiikkia soittavia yhtyeitä.

Suomalaisten suosimat metallibändit

Suomessa suositaan useita metallibändejä ja The Black League on yksi niistä. Metallibändit ovat nousseet Suomessa virallisille kärkisijoille jo aivan alkuajoista saakka. 1980-luvulla esiin marssivat monet jo legendaksi tulleet hevibändit, kuten Metallica, Iron Maiden sekä Megadeath. Suomessa metalli nousi suuren yleisön suosioon 1990-luvulla ja täällä perustettiin useita kansainvälisen tason yhtyeitä. The Black Leaguen ja Sentencedin lisäksi pioneereina toimivat muun muassa Amorphis sekä Ensiferum.

Suomalaiset bändit ovat tulleet tunnetuksi taitavista muusikoista ja heviyhtyeet ovat pärjänneet maailmalla tähän päivään saakka. Vaikka yksittäiset yhtyeet eivät ole päässeet nauttimaan suurten massojen suosiosta, on suomalaiset hevibändit haluttuja ympäri maailman. Suomalaiset heviyhtyeet olivat tähän mennessä suosionsa huipulla 2000-luvulla, mutta myöhemmin suosio on laantunut. Syy ei välttämättä ole niinkään musiikin laadussa, vaan muunlaiset musiikintyylit ovat nousseet suosituimpien joukkoon.